Welkom bij TranspaCom/ TranspaClean/ TranspaGreen/ TranspaTech. In dit artikel leer je hoe je stap voor stap de basisinrichting van jouw TranspaCom-omgeving regelt. We laten zien hoe je een eerste klant en locatie toevoegt, hoe je een rooster (werkprogramma) aanmaakt en hoe je een uitvoerder of ploeg inplant. Hiermee leg je de basis om direct met TranspaCom aan de slag te gaan. đ Klik hier voor meer informatie over het gebruik van TranspaClean in de praktijk. Let op: je hebt de gebruikersrol Beheer nodig om de basisinrichting uit te voeren.
Bekijk onderstaande korte video voor uitleg over: Toevoegen van een klant, locatie en rooster.
Meer weten over gebruikers aanmaken en rollen? Klik hier.
Meer weten over extra informatie toevoegen aan een opdracht? klik hier.
Stap 1 Klant toevoegen
Voeg een klant toe door op het tabje âKlantâ te klikken, klik vervolgens op de knop + KLANT TOEVOEGEN, voer hier gegevens in van je opdrachtgever (Bedrijfsnaam + Logo), wanneer je dit hebt gedaan klik je op + TOEVOEGEN
In dit onderdeel vind je extra informatie over het toevoegen van een klant, aan de hand van een duidelijk stappenplan. De volgende onderdelen komen aan bod:
Klant toevoegen
Gegevens invoeren
Benodigde gegevens:
Bedrijfsnaam van de klant
Logo van de klant
Referentie (optioneel) â vaak is dit gelijk aan de klantnaam
1 – Hoe voeg ik een klant omgeving toe?
Voeg een klant toe door in het menu op âKlantâ te klikken. Klik daarna op de knop + KLANT TOEVOEGEN en vul de klantgegevens in. Zodra alles is ingevuld, klik je op + TOEVOEGEN om de klant op te slaan.
2 – Gegevens invoeren
Hier vul je de gegevens van je klant in. De referentie is de roepnaam van je opdrachtgever (bijvoorbeeld: TranspaCom Kantoor). In de praktijk zijn de Naam en Referentie vaak hetzelfde. Gebruik de afbeeldingsfunctie om het logo van de klant toe te voegen. Het veld Notities is optioneel en puur informatief â deze informatie wordt verder niet gebruikt in andere onderdelen van het systeem.
3 – Klant gebruikers
Het is niet verplicht om klantgebruikers toegang te geven tot je TranspaClean-omgeving, maar het verhoogt de transparantie en samenwerking wel aanzienlijk.
We adviseren om klantaccounts pas toe te voegen nadat de basisinrichting volledig op orde is â denk aan een goed ingevuld rooster, gekoppelde locaties en duidelijke taakverdeling.
Wil je meer weten? Bekijk dan onderstaande artikelen:
Hier leer je hoe je een locatie kan toevoegen en een klant eraan kan koppelen. Volgende onderdelen komen aanbod
Locatie toevoegen
Locatie check en extra info
Locatie niet gevonden/ op onjuiste plek
Benodigde gegevens:
Referentie (adres + huisnr. Of bijnaam/ complexnaam/ complexnummer van de locatie)
Plaatsnaam
Straat
Huisnummer
1 – Locatie toevoegen
Een locatie voeg je toe door in het linkermenu op âLocatieâ te klikken (zie onderstaande screenshot punt 1). Klik vervolgens bovenaan op de knop + LOCATIE TOEVOEGEN (zie punt 2). Daarna kun je de locatiegegevens invoeren.
De referentie is de roepnaam van de locatie, bijvoorbeeld: TranspaClean Kantoor. Het veld Notities is optioneel en puur informatief â deze informatie wordt niet gebruikt in andere onderdelen van het systeem.
2 – Locatie check en extra info
Na het succesvol toevoegen van de locatie kom je automatisch in het bewerkscherm terecht. We raden aan om direct een afbeelding aan de locatie toe te voegen via Streetview (zie screenshot punt 2).
Sleep de streetview-pin naar een geschikte plek op de kaart waar het gebouw goed zichtbaar is. Zodra je de juiste positie hebt gevonden, klik je op âAfbeelding kiezenâ (zie screenshot punt 3). Vergeet niet je wijzigingen op te slaan â en klaar!
Let op: Zorg dat de pin-point nauwkeurig op het juiste adres staat en dat de afbeelding daadwerkelijk het gebouw toont. Zo voorkom je verwarring bij medewerkers en klanten.
Problemen met de locatie op de kaart? Het kan voorkomen dat de pin-point niet correct geplaatst wordt. Geen zorgen, er is een eenvoudige oplossing. Bekijk hiervoor stap 3 â Onjuiste locatie.
3 – Onjuiste locatie
Het kan soms voorkomen dat de kaart niet automatisch de juiste locatie herkent, ongeacht hoe je het adres invoert. Gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor.
Open in je browser de website https://www.gps-coordinaten.nl en voer daar het gewenste adres in. Kopieer vervolgens de coördinaten (Lat & Long) die worden getoond. Zie onderstaande screenshot.
Let op: Voer het adres op de GPS-coördinaten-site altijd in als: Straat + huisnummer, gevolgd door de plaatsnaam. Dit zorgt voor een nauwkeuriger resultaat.
Ga daarna in TranspaClean naar de Locatiepagina en bewerk de locatie die je wilt aanpassen. Klik op âMeer optiesâ om de velden voor Lengtegraad (Lat) en Breedtegraad (Lng) zichtbaar te maken. Plak hier de gekopieerde coördinaten in en sla de wijzigingen op. Zie onderstaande screenshot punt 1 en 2.
Stap 3 Rooster/Werkprogramma toevoegen
Heb je net een locatie toegevoegd en zit je in het bewerkscherm? Dan kun je daar direct starten door te klikken op de knop + Eerste rooster aanmaken. De alternatieve manier zie je hieronder.
Hier vind je extra informatie over het toevoegen van een rooster en een werkprogramma. Volgende onderdelen komen aanbod:
Waar maak ik een rooster aan?
Rooster aanmaken
Werkzaamheden toevoegen aan het rooster
1 – Waar maak ik een rooster aan?
Een rooster (werkprogramma) kun je pas gebruiken als het gekoppeld is aan een locatie. Daarom is het het handigst om een rooster aan te maken via het bewerk-scherm van de locatie. Klik daar op de knop â+ Eerste rooster aanmakenâ.
Alternatief: Ga naar de pagina âRoosterâ en klik op â+ Rooster toevoegenâ.
2 – Rooster aanmaken
Na het klikken op de knop + ROOSTER TOEVOEGEN kun je een nieuw rooster aanmaken. Dit rooster koppel je aan een bestaande locatie (zie screenshot, punt 2).
Via het veld Referentie geef je het rooster een herkenbare naam, bijvoorbeeld een complexnummer in combinatie met de roepnaam van het gebouw.
Let op: Wil je het rooster nog niet direct actief maken? Zet de status dan op Concept. We raden aan om de status op Gepubliceerd te laten staan, zodat het rooster direct zichtbaar is (zie punt 3).
3 – Werkzaamheden toevoegen aan het rooster
Zodra je het rooster hebt aangemaakt, kun je taken (werkzaamheden) toevoegen. Geef elke taak een duidelijke naam en beschrijving die aansluiten bij de uit te voeren werkzaamheden.
Bij screenshot punt 2 stel je de herhaling in van de taak â bijvoorbeeld: Dagelijks, Wekelijks of Maandelijks. Je kunt hier ook een specifieke uitvoeringsdag selecteren wanneer de taak wordt uitgevoerd.
Ben je klaar met invullen? Klik dan op Taak toevoegen + om de taak op te slaan.
Klik hier voor een uitgebreid artikel over regulieren en periodieke werkzaamheden toevoegen aan het rooster.
Tip 1 â Werkpakketjes maken: Voeg niet te veel losse werkzaamheden toe als aparte taken. Combineer dagelijkse of wekelijkse handelingen liever tot overzichtelijke taakpakketten, bestaande uit onderdelen of bulletpoints. Zo blijft je online rooster overzichtelijk en efficiĂ«nt. Meer hierover vind je bij stap 3 van dit artikel.
Tip 2 â Roosters kopiĂ«ren: Werk je met veel soortgelijke roosters of terugkerende taken? Dan kun je deze eenvoudig kopiĂ«ren. Meer hierover vind je bij stap 2 ’taak kopiĂ«ren’ van dit artikel.
Stap 4 Vaste uitvoerder en Ploeg: Aanmaken en inplannen
Bij het inplannen van werkzaamheden kun je kiezen tussen een vaste uitvoerder of een ploeg. Het verschil zit in de manier waarop taken worden toegewezen en uitgevoerd:
Vaste uitvoerder: Een specifieke medewerker die verantwoordelijk is voor een bepaalde taak. Denk aan iemand die altijd de ramen wast of een andere specialistische periodieke opdracht uitvoert
Ploeg: Een groep medewerkers die samen meerdere taken uitvoeren. De werkzaamheden worden verdeeld binnen het team.
In de volgende stappen leer je hoe je een uitvoerder aanmaakt en inplant in een bestaand of nieuw rooster.
Navigeer in het dashboard naar de pagina âGebruikersâ (zie screenshot punt 1). Klik vervolgens op de knop + GEBRUIKER TOEVOEGEN om een nieuwe gebruiker aan te maken (zie punt 2).
2 – Uitvoerder toevoegen
Klik op + GEBRUIKER TOEVOEGEN (zie screenshot punt 1). In het volgende scherm kies je bij gebruikersrol de optie âUitvoerderâ (zie punt 2).
Vul vervolgens de gegevens van de uitvoerder in en klik op de groene knop + Gebruiker toevoegen. Je komt nu in het bewerkscherm, hier kun je later een welkomst e-mail sturen of een wachtwoord aanmaken voor de uitvoerder.
Wil je deze uitvoerder meteen inplannen in een rooster? Volg dan het bijbehorende stappenplan onderaan dit artikel.
3 – Uitvoerder aanmaken zonder e-mailadres
Klik op + GEBRUIKER TOEVOEGEN (zie screenshot punt 1). Zet vervolgens de optie âGebruik Account-IDâ aan (zie punt 2). Hierdoor verdwijnt het veld voor het e-mailadres, en wordt de gebruiker aangemaakt met een unieke Account-ID.
Na het aanmaken verschijnt het Account-ID samen met een automatisch gegenereerd wachtwoord. Sla deze gegevens op en stuur ze door naar de uitvoerder zodat hij of zij kan inloggen.
In het bewerkscherm van de gebruiker kun je altijd een nieuw wachtwoord genereren via de knop âMaak wachtwoordâ. Ook het Account-ID is daar terug te vinden.
Ga naar Rooster pagina en klik op de blauwe knop Periodiek van het rooster waar je een uitvoerder wilt inplannen.
2 – Uitvoerder inplannen in een nieuw rooster
Deze stap is bedoeld voor situaties waarin je nog geen taken hebt aangemaakt in het rooster. Heb je al wel taken toegevoegd? Ga dan naar 3 â Uitvoerder inplannen in een bestaand rooster.
Wanneer je op de knop âPeriodiekâ hebt geklikt of net een nieuw rooster hebt aangemaakt, verschijnt de optie âTaak toevoegenâ. Bij het toevoegen van een taak kun je direct een uitvoerder koppelen door te klikken op âVoorkeurs uitvoerderâ (zie screenshot punt 1).
3 – Vaste Uitvoerder inplannen in bestaand rooster
Heb je al taken aangemaakt en wil je deze snel koppelen aan een vaste uitvoerder? Dan is daar een handige manier voor.
Ga naar het rooster-overzicht en selecteer de gewenste taken door op de linker boxjes te klikken terwijl je CTRL (Windows) of COMMAND (Mac) ingedrukt houdt. Klik daarna op âActie op selectieâ > âStel vaste uitvoerder in voor … rijenâ. Kies vervolgens de juiste uitvoerder voor de geselecteerde taken â en je bent klaar!
Er is ook een video beschikbaar die dit proces stap voor stap laat zien. Deze vind je onderaan dit onderdeel.
Tip: Bekijk na het inplannen ook het volgende stappenplan Gebruikersinstellingen voor Ploeg & Vaste uitvoerder”, zodat elke soort uitvoerder niet per ongeluk onnodige taken ziet in de app.
Navigeer als eerst naar de “Rooster” pagina. Nu kom je in de overzichtspagina van alle roosters klik hier op “Kies kolommen“. en klik hier het vakje “Ploeg” aan. Dit maakt de ploeg kolom zichtbaar.
In de zichtbare âPloegâ-kolom kun je met het plus-icoon (+) uitvoerders toevoegen aan de ploeg. Met het prullenbak-icoon kun je ze weer verwijderen (Zie onderstaande screenshot).
Let op: Als er al een vaste uitvoerder op een taak is ingepland, kan de ploeg deze taak niet aftekenen, tenzij je dit anders hebt ingesteld via de gebruikersinstellingen van de uitvoerder.
Wil je snel controleren of er vaste uitvoerders zijn ingepland op het rooster? Zet dan ook de kolom âVaste uitvoerderâ aan via âKies kolommenâ (net als bij stap 1).
2 – Ploeg uitvoerders inplannen op meerdere geselecteerde roosters
Wil je dezelfde ploeg inplannen op meerdere roosters tegelijk? Dat kan eenvoudig vanuit het rooster overzicht.
Ga naar Rooster pagina en selecteer de gewenste taken door op de linker boxjes te klikken terwijl je CTRL (Windows) of COMMAND (Mac) ingedrukt houdt. Klik daarna op âActie op selectieâ > âPloeg gebruiker toevoegen’ en kies een uitvoerder.
Tip: Bekijk na het inplannen ook het stappenplan âGebruikersinstellingen voor Ploeg & Vaste uitvoerderâ om te zorgen dat medewerkers alleen de juiste taken te zien krijgen.
Gebruikers instellingen voor Ploeg uitvoerders & Vaste uitvoerder
Om het werk overzichtelijk te houden en misverstanden te voorkomen, kun je instellen welke taken zichtbaar zijn voor ploegen en vaste uitvoerders. Dit zorgt ervoor dat elke medewerker alleen ziet wat voor hem of haar relevant is in de app.
TranspaClean adviseert de volgende uitvoerder gebruikersinstellingen ‘Laat taken zien’:
Voor uitvoerders die als ploeg werken: Verberg taken die niet op deze naam staan. Zo ziet het team alle ‘vacant’ taken (Dus alle taken die geen vaste uitvoerder hebben)
Voor vaste uitvoerders: Verberg vacant taken en taken die niet op deze naam staan. Hierdoor ziet de medewerker uitsluitend zijn of haar eigen taken.
Lees hieronder hoe je deze instellingen toepast per gebruiker.
1 – Gebruikers instellingen voor Ploeg
Ga naar de pagina âGebruikersâ en bewerk de betreffende medewerker die deel uitmaakt van een ploeg.
Wijzig de instelling âLaat taken zienâ naar: “Verberg de taken die niet op deze naam staan”.
Met deze instelling ziet de uitvoerder alleen de taken die als vacant staan â oftewel, alle taken zonder vaste uitvoerder. Dit voorkomt verwarring en zorgt voor een helder overzicht.
Ga naar de pagina âGebruikersâ en bewerk de betreffende medewerker die als vaste uitvoerder werkt.
Wijzig de instelling âLaat taken zienâ naar: “Verberg vacant taken en taken die niet op deze naam staan”
Met deze instelling ziet de uitvoerder alleen de taken die specifiek aan hem of haar zijn toegewezen. Taken die openstaan voor ploegen (vacant) of zijn toegewezen aan andere vaste uitvoerders worden automatisch verborgen.
Dit voorkomt afleiding en zorgt voor een heldere, taakgerichte werkomgeving waarin de uitvoerder zich volledig kan richten op het eigen werk.
0 reacties